Vista aèria de l'actual recinte de Mercabarna.

El CZFB aprova la venda inicial dels terrenys per a l’ampliació de Mercabarna

L'anhelada ampliació de Mercabarna s'ha desencallat. Després d'anys de negociacions, el Consorci de la Zona Franca de Barcelona acaba d'aprovar que s'iniciïn els tràmits per posar a disposició del mercat central una parcel·la de 150.000 metres quadrats que permetrà potenciar el creixement del pol alimentari més important del sud d'Europa

La manca d’espai és des de fa molts anys el principal problema de Mercabarna. Les empreses concessionàries establertes en el mercat central barceloní fa temps que reclamen més metres quadrats per poder ampliar les seves instal·lacions i també hi ha una llista d’espera d’empreses comercialitzadores i d’elaboració d’aliments que volen poder establir-se en el complex, considerat com el principal centre majorista d’Europa de venda de fruites, hortalisses i peix.

Tot i que en algun moment es va estudiar la possibilitat de traslladar el pol alimentari fora del polígon de la Zona Franca, la gran prioritat de Mercabarna ha estat poder guanyar terreny en el seu actual emplaçament, on el creixement està limitat per la llera del riu Llobregat i la fàbrica de Nissan. L’objectiu s’ha centrat a poder ampliar el complex en unes parcel·les veïnes propietat del Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB) i situades a la part est del recinte, la més propera a la mar.

Després d’anys de negociacions, finalment, l’operació ja té llum verda per començar a materialitzar-se. Segons ha pogut saber The New Barcelona Post, el consell plenari del CZFB va aprovar el passat dia 25 de novembre l’inici dels tràmits per traspassar 150.000 metres quadrats de terreny a Mercabarna per possibilitar la seva ampliació i contribuir així a la generació de més activitat econòmica i nous llocs de treball. La proposta va ser aprovada per unanimitat per tots els membres de ple, ja que només es va registrar una abstenció.

En el centre, Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al CZFB, amb Montserrat Ballarín, presidenta de Mercabarna.

El plenari del CZFB està presidit per l’alcaldessa Ada Colau i l’integren un total de 22 representants de l’Ajuntament de Barcelona, l’Estat, el Port de Barcelona, la Cambra de Comerç, Foment del Treball, Renfe, UGT i CCOO. Estan representats els grups municipals de Barcelona en Comú, PSC, ERC, Junts per Catalunya, C’s, PP i BCN pel Canvi. A més del delegat especial de l’Estat en el CZFB, Pere Navarro, que és el vicepresident, representen al Govern en el plenari els secretaris d’Estat de Comerç i de Pressupostos i Despeses, a més de la sotssecretària d’Hisenda i la secretària general de Transport.

“Aquesta parcel·la és l’única per on pot créixer Mercabarna; el plenari ha donat el seu suport per unanimitat a aquesta operació per a contribuir a generar més riquesa i ocupació a Barcelona”, expliquen les fonts consultades. Ara, el projecte queda en mans dels serveis jurídics de totes dues institucions, que hauran d’iniciar els tràmits formals i rematar aspectes de la negociació com l’import i els terminis per a materialitzar l’ampliació. Un dels dubtes que encara no s’han aclarit és quina fórmula jurídica adoptarà l’operació, sigui una compravenda, un lloguer o un dret d’ús.

Les quinze hectàrees que guanyarà Mercabarna es troben entre els carrers F, E i carrer 4 del polígon de la Zona Franca. Segons expliquen les mateixes fonts, l’ampliació afectarà les naus industrials que ocupa l’empresa Molenbergnatie, que haurà de reubicar-se en un altre emplaçament. Aquesta companyia belga és un dels líders mundials en comerç i emmagatzematge de cafè verd.

Jordi Valls, nou director general de Mercabarna.

La connexió PSC-PSOE

L’inici de tot el procés arriba dos mesos després que Mercabarna nomenés director general Jordi Valls. Encara que en l’última dècada ha treballat com a alt executiu del Grup Agbar (Suez) a Xile i Mèxic, Valls és un veterà expolític de PSC, el mateix partit de què va ser primer secretari el delegat de l’Estat al CZFB, Pere Navarro. També és de PSC Montserrat Ballarín, la presidenta de Mercabarna, on el govern socialista de Pedro Sánchez controla prop del 40% del capital a través de l’empresa pública Mercasa.

Per Mercabarna passen diàriament 23.000 persones.

El complex de Mercabarna, fundat fa més de 50 anys, ocupa actualment 90 hectàrees i suma més de 700 empreses i 7.500 treballadors. Es compon del mercat central del peix, el de fruites i verdures i d’una Zona d’Activitats Complementàries (ZAC) amb empreses dedicades a la producció d’aliments elaborats i semielaborats per al sector de l’hostaleria. També hi ha una secció càrnia i un escorxador que es va tancar definitivament el mes d’octubre passat en ser deficitari. Mercabarna ha de decidir ara què farà amb la parcel·la de 27.362 metres quadrats que ha quedat alliberada. Fa tres anys, el mercat central també va aconseguir gratar superfície disponible en promoure el trasllat de l’hipermercat Makro fora del seu recinte. En els terrenys que es van guanyar s’ha construït el nou mercat de venda d’aliments ecològics, que acaba de ser inaugurat, i les noves instal·lacions productives i logístiques de l’empresa General Càrnia.

Mercabarna acaba de presentar un pla pilot per a la introducció de la tecnologia 5G aplicada a la reducció dels accidents i millora de la seguretat de les 23.000 persones que passen diàriament pel complex.