Patrici Tixis Gremi d'Editors de Catalunya
El president del Gremi d'Editors de Catalunya, Patrici Tixis. © Pau Cortina / ACN

El sector editorial encara el nou escenari “amb bona salut i en plena forma”

Preveu una facturació lleugerament superior a la de l'any passat, que va ser el millor de la darrera dècada. Els lectors han tornat a les llibreries, que han venut un 70% dels llibres, davant del 23% que s'han comprat a través de plataformes online.

El Gremi d’Editors de Catalunya preveu tancar aquest 2022 amb unes xifres lleugerament superiors a les de l’any passat, quan va ingressar 2.500 milions d’euros, xifra que el va convertir en el millor any de l’última dècada. La pandèmia i el confinament van estimular la lectura, una tendència que s’ha mantingut a mesura que han anat passant els mesos i les restriccions han anat caient. A l’espera de la campanya de Nadal, la facturació del sector s’espera que creixi un 2% aquest any, consolidant un mercat un 20% més gran respecte a 2019.

Aquest exercici, a més, el gremi ha detectat que els lectors han tornat a les llibreries, segons explica el seu president, Patrici Tixis, recuperant el terreny perdut respecte al comerç electrònic durant la crisi sanitària. Així, un 70% dels llibres s’han venut presencialment i un 23% a través de plataformes online, proporció que ha disminuït respecte a 2019, quan era del 30%. El 7% restant correspon als llibres electrònics, registrant un petit creixement respecte a les xifres prepandèmiques i amb l’audiollibre guanyant pes.

El bon ritme que va aconseguir el sector del llibre amb la covid s’ha mantingut especialment en el primer semestre d’aquest 2022, però, a partir de setembre, s’ha traslladat la desacceleració que s’està produint al conjunt de l’economia. “S’ha començat a notar, però no amb la força suficient per trencar la tendència que portàvem”, defensa Tixis. No obstant això, davant la pujada de preus generalitzada, les editorials també l’han replicat, però ho han fet en menor mesura en comparació amb altres productes, aplicant un augment del 3% de mitjana —uns 30 i 40 cèntims—.

A la situació econòmica, s’ha sumat els problemes de distribució de llibres que s’han produït des de finals de l’estiu per la fusió d’Àgora i les Punxes. La unió en Entredos Logístics ha provocat retards en l’enviament d’exemplars a les llibreries, produint pèrdues considerables en algunes editorials.

Amb tot, el gremi, que representa més de 370 segells editorials, defensa que encara el nou escenari d’incertesa “amb bona salut i en plena forma”. No només estan ben preparats pel creixement que ha viscut el sector i el retorn a les llibreries, també juga a favor que cada vegada més joves llegeixen. Si l’índex de lectura se situa en el 64% per a la població general, puja fins al 77% per a les persones amb una edat compresa entre els 15 i els 18 anys. Xarxes socials com TikTok i plataformes com Wattpad els estan despertant les ganes de llegir, amb un important focus en el còmic, especialment el manga. El boom d’estils com aquest es veurà, precisament, al Saló del Manga que, per primera vegada, se celebrarà a Fira Gran Via i no a Fira Montjuïc, per la qual cosa es guanyarà espai, d’acord amb el creixement que estan registrant aquest tipus de llibres.

Nit de l’Edició

Aquest dilluns s’ha celebrat al Teatre Romea la Nit de l’Edició, la trobada anual del sector editorial. El Gremi d’Editors ha lliurat el Premi Atlàntida, que reconeix a una personalitat que hagi destacat per la defensa del llibre i la lectura, a l’actor i director teatral Josep Maria Pou. També s’ha atorgat el Memorial Fernando Lara a l’editorial Flamboyant, en la categoria de millor iniciativa empresarial jove en el món del llibre, i el Premi de Traducció Ángel Crespo a Pablo Martín Sánchez, per la seva traducció de L’anomalia d’Hervé Le Tellier, publicada per Seix Barral. Les editorials que compleixen anys rodons també han estat les protagonistes la nit d’aquest dilluns. L’Editorial Salvatella ha celebrat els seus 100 anys d’activitat continuada; l’Editorial Reverté, els seus 75 anys; l’Editorial Base i el Centre de Pastoral Litúrgica, els seus 50 anys, i Ediciones Cáñamo, els seus 25 anys.