Espai Corberó
L'interior de l'Espai Corberó, amb miralls que confonen. © theNBP

L’Espai Corberó obre portes aquest cap de setmana

L'obra amagada en el barri antic d'Esplugues serà visitada per 1.300 persones després de molt de temps reservada a esdeveniments privats

L’Espai Corberó, obra distòpica amagada en ple centre d’Esplugues de Llobregat i un gran desconegut per a molts, obre les portes al públic aquest cap de setmana, amb visites guiades de mitja hora que comencen a les nou del matí i s’allarguen fins passades les cinc de la tarda. Sense entrades disponibles ja, un total de 1.300 persones, gairebé un miler d’elles veïnes de la ciutat, podran entrar a la macroescultura que va concebre Xavier Corberó (1935-2017), un dels millors artistes catalans del segle XX i amb obres repartides per museus de tot el món, com el MoMA de Nova York, l’Stedelijk Museum d’Amsterdam i el Victoria and Albert Museum de Londres.

Espai Corberó Esplugues de Llobregat
Tot i que costi creure-s’ho, l’Espai Corberó es troba en ple centre d’Esplugues. © theNBP

L’Ajuntament d’Esplugues ha organitzat les jornades de portes obertes després d’adquirir la singular finca amb l’objectiu de fer-la accessible a la ciutadania i preservar el llegat de l’artista català, molt vinculat a la ciutat. Des de la mort de Corberó, la seva família ha mantingut l’espai llogant-lo per a esdeveniments i campanyes publicitàries. Entre ells, produccions per a marques de moda com Uterqüe i Miu Miu o desfilades de la 080. Però la vídua de l’escultor, Midu Rica, assenyala que resultava complicat gestionar un espai d’una magnitud tan gran i mantenir-lo en bones condicions.

L’edificació, amb gairebé 2.000 metres quadrats, està formada per una sèrie successiva d’arcs, amuntegats aleatòriament en diferents nivells, acompanyats per pilars que no arriben a tocar el terra, escales sense destí i miralls que enganyen els sentits —i, de manera pràctica, serveixen per amagar els ascensors que es van instal·lar—. L’escultor va iniciar aquesta ambiciosa obra l’any 1968, quan va adquirir la masia Can Cargol. L’Espai Corberó es va edificar al costat del seu habitatge i el seu taller, on encara viu la seva vídua. Encara que sembli que els arcs continuaran creixent i arribaran al cel, Corberó va donar per acabat l’edifici, segons explica Rica, quan va començar a tancar-lo i a col·locar finestres.

Corberó
Arcs amuntegats aleatòriament i pilars que no arriben a tocar el terra es barregen en aquesta macroescultura. © thNBP

Davant de la masia Can Ramoneda i al costat del convent de Montsió, on es troba un claustre que abans havia estat al Portal de l’Àngel i Rambla Catalunya, l’Espai Corberó es barreja amb el barri antic d’Esplugues. De fons se sent el tramvia, les campanes d’una l’església propera, la de Santa Magdalena, i, fins i tot, es detecten les gallines d’un corral que no està massa lluny. Per si el seu interior, poblat amb múltiples escultures de Corberó, no fos poc, l’espai ofereix també una bona panoràmica d’Esplugues, amb vista a les torres Symbol, i, més enllà, el mar.