BNEW Mesa redonda reindustrialización Nissan
Carles Soler (QEV), Ignacio García-Cuenca (Goodman), Pere Navarro (CZFB), Joan Roca (RocaJunyent) i Carlos Sotelo (Silence) a BNEW 2023.

Goodman començarà a llogar naus als terrenys de la Zona Franca a partir de l’any que ve

El grup logístic mou fitxa després de convertir-se en un dels agents encarregats de reindustrialitzar l'antiga planta de Nissan. Aquest mateix octubre demolirà edificis de la parcel·la que no siguin necessaris, amb l'objectiu de començar a construir nous espais de cara a 2024. També avancen els plans de QEV Technologies, que acaba de sortir a borsa i està negociant per fabricar des de Barcelona vehicles per a empreses dels Estats Units i la Xina.

La reindustrialització de Nissan continua avançant després d’escollir el març passat al grup logístic Goodman i el hub de mobilitat D-Hub, liderat per les empreses catalanes QEV i Btech, com a pilots de la nova etapa. Goodman, qui es va adjudicar els terrenys, preveu començar a llogar espais l’any vinent a la parcel·la abans ocupada pel fabricant japonès, amb la previsió de trobar entre 3 i 5 operadors interessats per instal·lar-se a la Zona Franca. Per a això, el promotor començarà a derrocar edificis aquest mes d’octubre i construirà dues naus clau en mà a partir de principis de l’any que ve.

El director de Goodman Espanya, Ignacio García-Cuenca, ha concretat que es preveuen sumar 140.000 metres quadrats amb la construcció en alçada, aprofitant al màxim el sòl i seguint el model que el grup australià ja ha implantat a altres localitats catalanes com Molins de Rei i Castellbisbal. Ho ha dit en una taula rodona centrada en la reindustrialització de Nissan que s’ha organitzat aquest dimarts a la Barcelona New Economy Week (BNEW).

Goodman vol destinar els espais, sobretot, a logística, des de regional fins a l’última milla, tenint en compte que es tracta “d’una de les millors localitzacions al sud d’Europa” per factors com la proximitat amb el Port de Barcelona i el volum de negoci que es mou. També tenen al radar les necessitats de terrenys que des de fa temps té el Port de Barcelona. El promotor tampoc descarta obrir-se a altres sectors com el dels centres de dades.

De moment, s’estan acostant interessades companyies nacionals i internacionals, així com grans indústries que es volen implantar a Barcelona. Segons els seus càlculs, en una nau logística estàndard, treballen sis empleats per 1.000 metres quadrats, proporció que es pot multiplicar per 3 o 4 segons el grau de sofisticació. 

En les pròximes setmanes, segons ha indicat García-Cuenca, s’iniciarà la comercialització dels terrenys, de la mà de Savills i CBRE. La previsió és que entre finals de 2024 i principis de 2025 comenci l’activitat a les noves naus.

Debut bursàtil de QEV Technologies

Els plans de QEV Technologies per a la Zona Franca també van prenent forma. L’empresa ha sortit a Borsa a Amsterdam aquest dimarts amb una capitalització de 221 milions d’euros. La companyia liderada per Joan Orús mantindrà el seu domicili fiscal, seu i operacions a Barcelona. Amb aquesta operació, QEV ha captat 23,1 milions d’euros per finançar el seu pla de negoci. Els recursos obtinguts procedeixen en gran part d’una nova aportació de la gestora de capital Inveready, qui ja formava part de l’accionariat i ara ha augmentat la seva inversió.

El salt al mercat Euronext Amsterdam ve després de la fusió amb SPEAR Investments, una societat la missió de la qual és aixecar capital de socis inversors per, posteriorment, fusionar-se amb una empresa d’alt creixement que pot així passar a cotitzar de manera ràpida. En l’argot del sector financer, aquests vehicles societaris es coneixen amb el nom d’SPAC (Special Purpose Acquisition Company).

Amb aquesta operació, QEV ha captat 23,1 milions d’euros per finançar el seu pla de negoci

Al mateix temps que la sortida a borsa, el responsable de finances de QEV Technologies, Carles Soler, ha informat que l’empresa està negociant acords per fabricar a la Zona Franca vehicles per a tercers, a més de produir furgonetes elèctriques de la marca Zeroid i pickups de la històrica Ebro. Entre els interessats per subcontractar la fabricació, hi ha companyies dels Estats Units, la Xina, Mèxic, Itàlia, Alemanya i Israel. Segons Soler, amb qui les negociacions estan més avançades és amb l’estatunidenca, amb la previsió de tancar l’acord a la primavera de 2024. En el cas de la companyia xinesa, el grup Chery seria el que està darrere.

“Tenim una excel·lent base”, ha remarcat Soler a la taula rodona sobre la reindustrialització dels terrenys de Nissan a la Zona Franca al BNEW. A més de García-Cuenca (Goodman) i Soler (QEV), han participat altres implicats en el procés com el conseller delegat de Silence, Carlos Sotelo, el president executiu de RocaJunyent, Joan Roca, i el delegat especial de l’Estat al CZFB, Pere Navarro.

QEV Euronext Bolsa Amsterdam
L’equip de QEV en el moment de la sortida a borsa a Euronext Amsterdam.

BNEW, més de 350 ponents i 7.000 assistents

Des del dilluns fins al dijous, el BNEW ha programat un centenar de panells amb la participació de 350 ponents. La quarta edició del congrés organitzat pel CZFB preveu atreure uns 12.000 assistents, amb més de 7.000 persones participant de manera presencial i la resta fent-ho virtualment.

Unes 80 empreses emergents locals formen part enguany del BNEW. Entre elles, hi ha NovaPedra, dedicada a dissenyar objectes i revestiments fets a partir de pell de taronja, i Metrickal, contractada per empreses com Alibaba o Wetaca per externalitzar serveis com l’atenció al client.

L’esdeveniment també ha expandit el seu àmbit d’incidència exposant per segon any consecutiu vestits ideats per alumnes de l’IED Barcelona o escultures i quadres, estands integrats en el vertical BNEW Experience, pensat perquè els assistents coneguin l’oferta d’oci, cultural i gastronòmica de Barcelona. També s’organitzen tasts de vi, formatge o xocolata a la terrassa del DFactory quan acaba cada jornada.

Bnew 2023
El Bnew ocupa el DFactory des de dilluns fins al dijous.