Sagrada Familia setembre 2022 Temple_Estat actual
La Sagrada Família va superar les previsions l'any 2022.

La Sagrada Família podria batre el 2023 el rècord d’ingressos, amb més de 102 milions

La basílica culminarà el pròxim mes de desembre la construcció de dues de les quatre torres dels Evangelistes, la de Marc i Lluc, amb dos tetramorfs alats amb forma de lleó i de bou a 135 metres d'alçària. L'objectiu del temple és tancar l'any amb 3,4 milions de visitants, fet que suposa recuperar el 72% del volum de visites prepandèmic.

Dijous de finals de setembre. Són les deu del matí i la nau central de la Basílica de la Sagrada Família és plena de gom a gom. Els turistes han tornat en massa al temple gaudinià ansiosos per admirar no només les espectaculars torres, sinó la impressionant arquitectura interior i el meravellós joc de llums derivat dels seus vitralls. És impossible quedar-se indiferent després de la visita, per la qual cosa la Sagrada Família es reafirma dia rere dia com un potent imant turístic que genera desenes de milions d’euros i, en conseqüència, apropa cada cop més la data de finalització de les obres: tot indica que ja només queden deu anys per a la culminació del projecte.

La part superior de les torres dels Evangelistes està decorada amb un trencadís de color verd fet amb ampolles de cava.

Al gener, pels repunts de la pandèmia, la Sagrada Família rebia només al voltant de 2.000 turistes al dia. Aquesta xifra s’ha anat incrementant al llarg de l’any, superant-se les 15.000 persones diàries els mesos de juliol i agost, per la qual cosa la previsió és tancar el 2022 amb 3,4 milions de visitants, fet que suposa recuperar el 72% dels nivells prepandèmia. En termes d’ingressos, la recuperació serà més important, ja que el temple preveu facturar aquest any 87 milions d’euros, el 85% de la quantitat ingressada el 2019. Cal tenir en compte que el 2019 va ser un any rècord per a la Sagrada Família, assolint les xifres més altes de la història tant en nombre de visitants com d’ingressos aconseguits: 4,7 milions de persones i 102 milions d’euros.

Segons el director general de la Junta Constructora de la Sagrada Família, Xavier Martínez, l’objectiu del temple és recuperar el 100% de les xifres precovid el 2023 en volum d’ingressos, ja que s’estima repetir una recaptació de 102 milions. La previsió de visitants, però, és més conservadora. S’han proposat assolir els 4 milions de persones, fet que suposaria quedar-se al 85% del rècord del 2019. En aquest sentit, si l’afluència de públic finalment fos superior, l’any que ve la basílica podria batre el seu rècord de facturació i accelerar el ritme d’inversió de les obres.

Cal tenir present que tots els ingressos de la Sagrada Família depenen dels turistes, concretament el 97% es generen amb la venda d’entrades i l’altre 3% d’altres fonts com la botiga de souvenirs. En conseqüència, el sotrac provocat per la crisi sanitària –que va reduir a zero la recaptació i va erosionar les reserves de la Junta Constructora– va obligar a aturar les obres i, encara que es van reprendre al començament del 2021, encara s’està lluny d’arribar als volums d’execució previs a la pandèmia. Així, el 2022 s’invertiran 24 milions en les obres, un 39% respecte a la quantitat destinada el 2019. Per al 2023, el pressupost, avança Martínez, creixerà fins als 45 milions, el 74% de l’execució precovid.

Amb aquest ritme inversor, quan es preveu que finalitzin les obres de la Sagrada Família? “No podem determinar una data concreta de finalització de les obres fins l’any 2024”, assegura Martínez, que calcula que en aquest exercici tindran més visibilitat per atrevir-se a marcar aquest dia històric en vermell al calendari. Si no sorgeixen nous imprevistos, la culminació del projecte constructiu se situa en aproximadament l’any 30, en una forquilla entre el 2028 i el 2032.

El desembre de 2021, la Sagrada Família va inaugurar la torre de la Verge Maria, una fita al cronograma constructiu. La propera gran meta és la coronació amb una gran creu de vidre de la torre central, la de Jesucrist, obra que es preveu que estigui acabada el 2025 o, amb més seguretat, el 2026, coincidint amb el centenari de la mort d’Antoni Gaudí. Abans, s’acabaran les quatre torres dels Evangelistes, que envoltaran aquesta torre central i que, a manera de fars, il·luminaran la creu que lluirà al capdamunt del temple.

Xavier Martínez, director de la Junta Constructora de la Sagrada Família, amb l’arquitecte director, Jordi Faulí, davant de les escultures dels tetramorfs que ara pujaran a les torres dels Evangelistes.

Dues de les quatre torres dels Evangelistes, la de Sant Lluc i la de Sant Marc, ja estaran acabades el desembre d’aquest any, mentre que les altres dues, la de Mateu i Joan, s’acabaran el 2023. Aquest dijous, l’arquitecte en cap de la Sagrada Família, Jordi Faulí, ha explicat com seran aquestes torres, les terceres més altes del complex, amb 135 metres d’alçària. El més vistós és que estaran coronades per quatre tetramorfs alats de gran espectacularitat, obra de l’escultor Xavier Medina Campeny. Seguint la iconografia cristina, Marc estarà representat per un lleó, Lluc per un bou i Joan per una àguila, mentre que el símbol de Mateu és el d’un àngel o d’un home alat.

Segons Faulí, cada figura del tetramorf s’ha esculpit en marbre blanc procedent de les mateixes pedreres amb què es van construir les obres clàssiques de Grècia i de Roma. El lleó de Marc i el bou de Lluc estaran recolzats sobre un gran llibre de l’Evangeli obert amb les seves inicials i desplegaran unes ales espectaculars de nou metres fabricades en formigó blanc d’alta resistència. Aquest conjunt escultòric, situat a 135 metres a cadascuna de les quatre torres, se sosté sobre un icosaedre, una peça polièdrica de 20 cares que albergarà el focus per il·luminar la torre central. “Els tetramorfs alats i l’icosàedre crearan una aurèola mística al voltant de la torre de Jesucrist”, assenyala l’arquitecte. Tota aquesta estructura superior de les torres dels Evangelistes es completa amb un fust fabricat amb grans blocs de pedra i decorat amb un trencadís de color verd fet amb ampolles de cava i on també es podran llegir les paraules Amén i Al·leluia.

L’escultura del lleó que simbolitza Sant Marc Evangelista, obra de Xavier Medina.

Arranca la restauració de la façana del Naixement

En paral·lel a la construcció de les cinc torres centrals que se sumaran a la de la Mare de Déu –de la de Jesucrist ja s’han aixecat vuit dels dotze nivells previstos–, la Sagrada Família ha iniciat també aquest any les obres de la capella de l’Assumpta i dels claustres annexos, al costat del carrer Provença. Es tracta d’una capella situada darrere de l’absis, que serà un tribut a la Mare de Déu i que es preveu tenir acabada el 2025. Jordi Faulí ha anunciat també que a l’octubre s’iniciaran els treballs per restaurar la façana del Naixement, la més antiga del temple i en l’única que va treballar directament el mateix Gaudí. Es tracta de la primera gran restauració que porta a terme la junta constructora, fins ara totalment centrada a executar noves obres. La idea és que aquesta actuació estigui també finalitzada el 2025.

Els 45 milions d’euros que s’invertiran el 2023 aniran destinats a acabar les torres de Sant Joan i Sant Mateu, a avançar a la torre de Jesucrist —fins a 144 metres—, a la capella de l’Assumpta i a iniciar les cobertes de la nau lateral. Un altre projecte destacat del pròxim any serà la construcció dels fonaments del Baptisteri, un edifici que està previst construir a la confluència dels carrers Mallorca i Sardenya.

A l’espera que al desembre ja es puguin veure acabades les dues primeres torres dels Evangelistes, la Sagrada Família, coincidint amb les festes de la Mercè, ha organitzat un any més una jornada de portes obertes per als dies 23, 24 i 25 de setembre. Més de 53.000 persones han participat al sorteig per aconseguir una de les 15.000 entrades disponibles per visitar el temple de forma gratuïta.

L’icosaedre que sostindrà el tetramorf a dalt de tot de la torre dels Evangelistes tindrà al seu interior un focus per il·luminar la torre de Jesucrist.