TheNBP Factory en col·laboració amb
La Copa del América se celebrará entre agosto y octubre acompañada de la Regata Cultural.
La Copa de l'Amèrica se celebrarà entre agost i octubre acompanyada a Barcelona.

L’Ajuntament impulsa la Regata Cultural per implicar la ciutadania en la Copa de l’Amèrica

La programació d'activitats vinculades a la cultura, l'esport, la gastronomia, l'educació i l'oci aproparà la competició i la vela a la població perquè s'involucrin en l'esdeveniment internacional

Amb la Copa de l’Amèrica, el mar de Barcelona es convertirà en el camp de regates de la competició, i el litoral de la ciutat exercirà de tribuna des de la qual seguir el veloç vaivé de vaixells voladors. Amb l’objectiu d’implicar la ciutadania en la celebració de l’esdeveniment esportiu i portar-lo més enllà de l’esport i del mar, l’Ajuntament de Barcelona ha impulsat un programa cultural, gastronòmic, educatiu, esportiu i d’oci. Amb el nom de Regata Cultural, la iniciativa aspira a apropar l’àmbit de la vela i de la Copa de l’Amèrica a la ciutadania.

En col·laboració amb altres institucions i entitats, el programa inclourà activitats i esdeveniments fins que acabin les regates a l’octubre. Algunes de les propostes estan cridades a posicionar-se com a cites memorables, entre les quals destaquen els concerts a la platja de Sant Sebastià que dirigiran Gustavo Dudamel i Ludovic Morlot els dies 11 i ƒ12 de juliol, respectivament. El primer dels concerts, també dins de la segona edició del programa Clàssica a la Platja, estarà protagonitzat per la Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya sota la batuta del seu director titular. Morlot dirigirà un espectacle focalitzat en himnes de grans esdeveniments esportius, inclòs l’imprescindible Barcelona de Freddy Mercury per a Montserrat Caballé. Posaran veu al concert la soprano Serena Sáenz, del baríton Josep Ramon Oliver, la mezzosoprano Rinat Shaham i el tenor Freddie de Tommaso, al costat de l’Orfeó Català.

Els concerts de Dudamel i Morlot s’emmarcaran en la segona edició de Clàssica a la Platja.

El repertori del concert de Dudamel tindrà un altre enfocament, que se centrarà en una selecció de les composicions més emblemàtiques de John Williams, com les bandes sonores de Jurassic Park, E.T., Star Wars, Superman i Harry Potter. La cita posarà sobre l’escenari el Cor i l’Orquestra Simfònica del Liceu, a més de la violinista María Dueñas i el violoncel·lista Pablo Fernández, en un concert que comptarà també amb el Cor Infantil de l’Orfeó Català. La música al peu de la mar serà la protagonista també d’un altre dels plats forts de la programació: la trobada d’havaneres més gran que recorda la ciutat se citarà al Port Vell el 15 de juny, amb grups com Crema Catalana, Boira, Ultramar i Port Bo. Actuaran des del Moll de Pescadors, un dels múltiples espais que han vist accelerada la seva transformació arran de la Copa de l’Amèrica. La competició ha exercit de revulsiu per a la reforma del Port Olímpic i la Nova Bocana, per a la transformació del Port Vell i per a la posada en marxa de nous serveis, com el bus nàutic que unirà Drassanes amb el Moll de Llevant des de l’1 de juliol. 

A més d’aquests concerts de gran format al costat del Mediterrani, la Regata Cultural contempla un acte d’inauguració de la regata final a l’octubre. Liderat per la Fundació Barcelona Capital Nàutica, l’esdeveniment pretén captar l’atenció mundial amb un impactant espectacle del qual no s’han avançat encara més detalls. 

La Regata Cultural també arribarà a la ciutat i els seus barris amb activitats com exposicions i cicles de lectura a diversos museus i biblioteques

Més enllà d’aquests grans esdeveniments, la Regata Cultural esquitxarà d’activitats i propostes tot el calendari fins al final de la competició. En el Moll de la Fusta, el Race Village serà l’escenari de moltes d’elles, amb el focus posat en la creativitat artística amb segell barceloní. Del 30 d’agost al 20 d’octubre, oferirà 24 actuacions gratuïtes de cultura popular, arts de carrer, dansa, circ i música tots els caps de setmana. A més, Ciutat Vella comptarà amb una programació pròpia amb propostes d’escoles, entitats i equipaments culturals del districte, preparades expressament per a l’ocasió. El Race Village també serà l’escenari de la instal·lació interactiva Plaça de Barcelona, dissenyada per explorar i submergir-se en els valors culturals i econòmics de la capital catalana. Mitjançant pantalles de 360 graus, realitat virtual i una app, mostrarà a cada usuari diferents facetes de la ciutat, en funció dels seus interessos. 

A més de les cites al costat de la mar, la Regata Cultural impregnarà la resta de la ciutat a través de propostes que no obliden la gastronomia. Esdeveniments gastronòmics consolidats com el Tast a la Rambla i el Mercat de Mercats se celebraran amb referències a la competició, i és que el Tast a la Rambla presentarà una mostra de la gastronomia dels 12 països competidors en la regata, i diversos mercats municipals oferiran degustacions amb la cuina marinera i els sabors de la mar com a fil conductor, com la musclada al Mercat de Les Corts el 15 de juny i la sardinada al de Santa Caterina el 14 de setembre. També hi haurà festivals i espais gastronòmics, de comerç i artesania que posaran l’accent en la competició, com la creació d’un còctel dedicat a la Copa de l’Amèrica que podrà beure’s a les cocteleries de la ciutat des del 22 de maig. 

La festa gastronòmica Mercat de Mercats tambén se celebrarà amb referències a la competició.

La Regata Cultural també arribarà a la ciutat i els seus barris amb activitats com exposicions i cicles de lectura a diversos museus i biblioteques. El Museu Marítim, el de Ciències Naturals, el Disseny Hub, el CCCB, la Fundació Joan Miró, Casa Àsia i el Born Centre de Cultura i Memòria programaran activitats que inclouran exposicions, xerrades, debats, espectacles i propostes familiars. La temàtica serà més que diversa: des d’explorar la tecnologia que hi ha darrere de la regata fins a abordar els reptes de les ciutats de costa, passant per repassar les expedicions a través de la mar i fins i tot sentir cants de sirena. A més, el CCCB acollirà tres sessions del festival de cinema de referència de la nàutica i de la vela, el Sail In, que desembarcarà per primera vegada a Barcelona. 

La Regata Cultural està conformada per més de 200 activitats distribuïdes per la ciutat i el seu litoral

La programació també ha reservat un rellevant paper per a les dones navegants, precisament en la primera edició de la Copa de l’Amèrica que comptarà amb una regata femenina. Les cinc integrants del Sail Team BCN competiran per aconseguir la copa a l’octubre. Ho faran amb base al Port Olímpic després que es disputi també la segona edició de la categoria juvenil, per a la qual també s’està preparant l’equip de joves de Sail Team BCN. 

Tots dos equips pugnaran pel trofeu en una costa barcelonina que també serà el plató de dues altres propostes clau de la Regata Cultural: la clausura del programa educatiu Viu la Vela, i l’exhibició de patí de vela català que aspira a ser la més gran de la història, congregant a més de 300 vaixells. Pel seu costat, la clausura de Viu la Vela posarà el punt final de la segona edició d’aquest programa, concebut per apropar els esports de vela a tots els centres escolars de Barcelona. Fins ara, el programa ha beneficiat a 6.500 alumnes de sisè de primària de 165 centres educatius. Més de 2.000 d’ells participaran en el tancament d’aquesta edició, amb una festa el 12 de juny al Port Olímpic i a la Platja de la Nova Icària.

La Regata Cultural inclourà una trobada de patí de vela que aspira a ser la més gran de la història.

El programa de la Regata Cultural es complementa amb desenes d’activitats, incloses propostes vinculades a Ciutat Vella i la Barceloneta per posar en valor el territori que acollirà la competició. A més de les primeres portes obertes del Port de Barcelona, s’han programat activitats com rutes històriques i exposicions vinculades al barri, al districte i a la mar. 

Amb aquest programa, conformat per més de 200 activitats, l’Ajuntament pretén apropar la Copa de l’Amèrica a la ciutadania, que no només podrà viure-la a través de les propostes culturals dissenyades entorn de la competició, sinó que podrà seguir-la a peu de platja i des de zones habilitades amb pantalles. Aquestes àrees convertiran el litoral de la ciutat en una gran platea de la competició actual més antiga del món, amb la voluntat de fer història amb l’edició de Barcelona. 

 

Tags from the story