Presentació temporada 22-23 Liceu
El mestre Josep Pons, el director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar, el president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, Salvador Alemany, i el director general, Valentí Oviedo. © Sergi Panizo

El Liceu proposa atrevir-se a saltar al buit

La temporada 22/23, segona part de la celebració del 175è aniversari, tindrà com a protagonistes personatges que s'han atrevit a abandonar la zona de confort i prendre riscos, com Macbeth, Alexina, Manon i Parsifal. La programació s'enriquirà amb la contribució d'artistes com Jaume Plensa, Antonio López i Marina Abramović, així com amb la convivència de les òperes amb la dansa i altres disciplines.

Quan un s’enfronta a una disjuntiva, tant si opta per una opció o l’altra, salta al buit. Aquest acte valent de decidir decantar-se per una cosa i deixar enrere tota la resta serà el fil conductor de la nova temporada del Gran Teatre del Liceu, que animarà a sortir de la zona de confort, prendre riscos i mirar al futur de la mà de personatges com Alexina, Manon, Parsifal i Macbeth. Amb una programació de 40 espectacles i més de 200 funcions, entre òperes, dansa, concerts i recitals, la temporada 2022/2023 continuarà la celebració del 175è aniversari iniciada en l’actual. “Estem vivint un bon moment”, defensa el president de la Fundació del Gran Teatre del Liceu, Salvador Alemany, després d’haver superat amb nota la crisi provocada per la pandèmia.

El nou curs arrencarà amb la primera mostra de l’agermanament del Liceu amb l’Opéra de Paris i el consegüent intercanvi d’orquestres, ajornat per la covid. Gustavo Dudamel tornarà al teatre amb la Novena simfonia de Mahler, interpretada per l’Orquestra de l’Opéra de Paris. Per la seva banda, Josep Pons marxarà a la capital francesa per oferir l’òpera El Castell de Barbablava de Bartók. La relació amb l’Opéra de Paris anirà més enllà d’aquest intercanvi i es prolongarà en el temps, remarca el director artístic del Liceu, Víctor Garcia de Gomar. “És la primera pedra d’un edifici que anirem construint”, exposa. La Novena simfonia de Dudamel també serà una de les peces del desplegament que Pons farà al Liceu en les pròximes cinc temporades. El director musical del Liceu conduirà un cicle simfònic que abastarà tot l’univers de Mahler, començant ja el curs que ve amb la Simfonia nº3 i 6.

Quant a noves produccions, la temporada 22/23 portarà l’estrena mundial del Macbeth de Verdi amb la posada en escena de Jaume Plensa, que complirà un somni que tenia des de feia temps. L’artista barceloní tindrà l’oportunitat de posar en moviment la seva creació escultòrica i plàstica, sota la direcció del mestre Josep Pons, amb qui es retrobarà després de molts anys. També destacarà l’arribada de l’òpera Alexina B. de Raquel García-Tomás, que narra la vida d’una persona intersexe a principis del segle XIX i la violència amb la qual la va tractar la societat. Aquesta representació farà que García-Tomás, Premi Nacional de Música el 2020, es reivindiqui com la segona dona de la història del Liceu que estrenarà una obra absoluta, després de Matilde Salvador amb Vinatea (1974).

Macbeth
Plensa aportarà tot el seu imaginari artístic al Macbeth de Verdi.

En la seva aposta per les grans veus nacionals, el Liceu programarà la divertida Don Pasquale de Donizetti, que servirà per donar inici a la temporada d’òpera, amb Xavier Anduaga i Iván Ayón-Rivas en el paper d’Ernesto, i Sara Blanch i Serena Sáenz com a Norina. El Liceu també convidarà als noms més aclamats de l’escena actual amb el retorn d’Il trittico de Puccini, amb Lise Davidsen, Ermonela Jaho, Ambrogio Maestri i Daniela Barcellona. Les tres òperes del compositor italià també seran una oportunitat per anar reduint la bretxa de gènere en el gran teatre, donant la batuta a Susanna Mälkki i encarregant la producció a Lotte de Beer.

A Macbeth també se sentiran veus internacionals, amb Luca Salsi, Sondra Radvanovsky i Anna Pirozzi, així com a Manon de Massenet, amb Nadine Sierra i Javier Camarena, i Parsifal de Wagner, amb Nikolai Schukoff, Elena Pankratova, René Pape, Matthias Goerne i Evgeny Nikitin, que faran tornar al compositor i director alemany al Liceu. També sobresortirà el recital protagonitzat per tres llegendes del món wagnerià com ho són Waltraud Meier, Iréne Theorin i Lise Davidsen.

En el control d’aquest veus, tant nacionals com internacionals, la temporada 22/23 rebrà a professionals de la talla d’Álex Ollé, artista resident al Liceu, que dirigirà Il trovatore de Verdi amb un muntatge inspirat en la Primera Guerra Mundial. “Cal pensar en un futur, si pot ser, en pau”, reclama Ollé. També es viurà la connexió entre Calixto Bieito i Jordi Savall en L’incoronazione di Poppea de Monteverdi, sobre la vanitat i els seus personatges obsessius. Bieito firma la producció, estrenada a l’Opernhaus de Zuric el 2018 i un dels espectacles més aclamats en les últimes temporades, mentre que Savall serà qui porti la batuta.

Il trovatore
Il trovatore, dirigit per Alex Ollé, s’inspirarà en la Primera Guerra Mundial. © Ruth Walz

Per les arts

La dansa estarà present a la nova temporada. Blanca Li s’encarregarà de la coreografia i direcció d’escena de Dido & Aeneas de Purcell, acompanyada per William Christie en la direcció. Akram Khan tornarà al Liceu amb Jungle Book reimagined, basada en la història original de Rudyard Kipling i que versa sobre el canvi climàtic i la vida compartida entre les diferents espècies del planeta. La proposta més experimental serà la de Coppél-i.A de Ballets de Montecarlo, jugant des del principi, en el mateix títol, amb el món de la intel·ligència artificial.

També hi haurà espai per potenciar a nous talents, a través del projecte (Òh!)pera, i a altres disciplines, aprofundint en el camí que el teatre barceloní ha pres per convertir-se en un centre d’arts, iniciat per Garcia de Gomar. Més enllà de Macbeth, Winterreise de Schubert es nodrirà de la proposta escènica del pintor i escultor Antonio López, una iniciativa que també es va haver d’ajornar. La realitzarà a l’antic centre penitenciari de la Model, fent dialogar la seva obra amb la música del compositor austríac. 7 Deaths of Maria Callas barrejarà òpera, art en viu, performance i videocreació amb Marina Abramović, en el centenari del naixement de Callas.

Coppél-i.A de Ballets de Montecarlo
Coppél-i.A de Ballets de Montecarlo serà un dels tres espectacles de dansa d’aquesta temporada.

Arribar als 17.500 abonaments

Per culminar la celebració del 175è aniversari, el Liceu vol arribar als 17.500 abonaments, objectiu al qual vol contribuir fent-los 100% flexibles, permetent a partir d’ara canvis il·limitats, tant de títols com de dates. Actualment, compta amb més de 15.300 abonaments. També es crearà una nova plataforma digital per seguir les òperes de la temporada que ve des de casa, amb retransmissió en directe i versions esteses.

Introduirà els abonaments 100% flexibles, permetent a partir d’ara canvis il·limitats, tant de títols com de dates

Segons indica el director general del Liceu, Valentí Oviedo, el pressupost per a la temporada 22/23 serà de 51,4 milions d’euros, una xifra superior a la temporada actual, amb 49,5 milions d’euros. Els ingressos propis suposaran el 52% del pressupost per a l’any que ve, mentre que les administracions representaran el 48% restant. El projecte artístic es quedarà amb 16 milions d’euros, mig milió d’euros més respecte al curs anterior. Un total de 2,6 milions d’euros es destinaran a fer front als crèdits que té el teatre.

Segueix endavant la segona seu del Liceu

L’elecció de Barcelona per convertir-se en la seu de la Copa Amèrica de Vela l’any 2024 no atura els plans del Liceu d’expandir-se al Port Vell. La institució cultural s’havia fixat en l’antic Imax, oblidat i abandonat des de fa anys. Es preveia enderrocar-lo en el curt termini, però aquesta actuació s’ha posposat, tenint en compte que aquest serà l’espai que servirà per acollir el New Zealand, l’equip organitzador de la competició i que haurà de defensar el títol davant els seus contrincants, i les oficines de la Copa Amèrica.

Malgrat tot això, Alemany remarca que el projecte de la segona seu del Liceu continua en marxa, després que el patronat de la fundació aprovés per unanimitat aquest dilluns iniciar els treballs de preparació del concurs internacional d’arquitectura per definir aquest nou espai. Sense concretar encara el cost d’aquest projecte, el president detalla que s’espera poder acabar les obres en el segon semestre de 2027.

Imax Port Vell
L’Imax Port Vell, en una foto d’arxiu. © Wikimedia Commons
Tags from the story