marina del prat vermell
Una de les zones a desenvolupar urbanísticament a la Marina del Prat Vermell.

L’oferta d’oficines a l’emergent Zona Fira creixerà un 20% en tres anys

La nova àrea de desenvolupament entre el Passeig de la Zona Franca de Barcelona i L'Hospitalet suposa la major reconversió urbanística de la ciutat després del 22@ i és ja un pol d'atracció de grans corporacions empresarials que busquen ubicar-hi la seva seu

La reconversió urbanística de les àrees de la Marina del Prat Vermell i la Marina del Port, a cavall entre Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat, ha despertat l’interès de les grans empreses per ubicar-hi les seves seus corporatives i es configura com a nou pol d’atracció immobiliària en la pròxima dècada.

Actualment, aquesta àrea, batejada amb el nom de Zona Fira, acumula un 10% de l’estoc d’oficines de la ciutat de Barcelona, ​​segons un informe de la consultora immobiliària CBRE, una oferta que està previst que s’incrementi un 20% en els propers tres anys.

Empresaris i inversors observen aquesta nova àrea de centralitat per posicionar-se perquè s’hauria de desenvolupar de forma equilibrada i configurar barris dissenyats a mida de les urbs del futur, per ser un punt estratègic logísticament —proper al port i a l’aeroport— i perquè les promocions immobiliàries són d’alta qualitat. I, més enllà de la pròpia ordenació urbanística, entorn de la Marina del Prat Vermell s’han desenvolupat diversos projectes de caràcter majoritàriament terciari —com l’ampliació de Fira de Barcelona a la Gran Via, el projecte Districte 38 (on tenen les seus Agbar i l’Agència Tributària de Catalunya) i el campus administratiu de la Generalitat, entre d’altres— que estan transformant el territori.

Pel que fa a la taxa de desocupació actual en aquesta zona, Xavier Güell, director de CBRE Barcelona, ​​exposa que es troba per sota de la mitjana de la ciutat de Barcelona i que en els últims mesos s’ha mostrat molt més resilient que la d’altres submercats. La major oferta en oficines que es registrarà en els pròxims tres anys representa “un increment exponencial si tenim en compte que el creixement experimentat en els 10 anys anteriors (2011-2020) va ser del 25%”, afegeix Güell.

Respecte a les inversions que en els últims cinc anys han permès impulsar àrees d’oficines premium, com la de Plaça Europa a L’Hospitalet, les dades mostren l’interès del capital estranger. “De 2010 a 2015 la inversió estrangera a la zona representava un 22% del volum invertit, però en els últims cinc anys ha acaparat el 66%”, explica Xavier Güell.

El complex BcnFira District, desenvolupat per Iberdrola. ©Savills Aguirre Newman

L’informe de la consultora també destaca les possibilitats que oferirà la Marina del Prat Vermell en el vessant més industrial i de logística. De fet, la zona en desenvolupament es perfila amb moltes similituds al pla urbanístic del 22@. “Zona Fira és una gran oportunitat per a la ciutat de Barcelona” i un enclavament estratègic per la quantitat d’empreses del sector serveis que s’han instal·lat a la zona, explica Guell. El director de la consultora concreta que amb l’auge del comerç electrònic “l’última milla” ha adquirit una importància rellevant i ja s’ha detectat una demanda creixent en els voltants de Barcelona per localitzar les instal·lacions dels principals operadors logístics. Nacex, Falck VL, Salvat Logística, són algunes de les empreses logístiques ubicades en aquesta zona, que conviuen amb altres de caràcter més comercial com Ikea o Saltoki.

La zona en desenvolupament es perfila amb moltes similituds al pla urbanístic del 22@

De la mateixa manera, la nova economia potencia la indústria 4.0 per a la qual els terrenys de Zona Fira són interessants. La seva proximitat al polígon de la Zona Franca i l’estratègia del Consorci de la Zona Franca per fomentar els projectes d’indústria 4.0 validen aquesta opció.

En l’àmbit residencial, la planificació municipal més avançada, la de la Marina del Prat Vermell ocupa un espai de 75 hectàrees —l’equivalent a 40 illes de l’Eixample— d’un total de 500 hectàrees de Zona Fira. Cal recordar que el 22@ té una extensió de 600 hectàrees. El projecte inclou la construcció de 12.000 habitatges —dels quals 5.160 seran de protecció oficial— en la pròxima dècada, sumant 28.000 habitants als poc més de 1.200 residents en l’actualitat en aquest barri pertanyent al districte de Sants-Montjuïc. Els càlculs de l’Ajuntament de Barcelona apunten a la creació d’entre 8.000 llocs de treball i 11.000 llocs de treball. El planejament del consistori barceloní també inclou destinar 11 hectàrees a equipaments i altres 13 hectàrees a zones verdes.