Alumbrado navideño Paseo de Gràcia 2022
Imatge virtual del nou enllumenat nadalenc de Passeig de Gràcia.

Passeig de Gràcia s’il·luminarà aquest Nadal amb estels com el de la Sagrada Família

L'artèria comercial renova el seu enllumenat nadalenc amb un homenatge a Gaudí amb motiu del seu 200 aniversari

Tot i que el mes d’octubre resulti aviat per començar a pensar en Nadal, més amb aquest estiu que s’està allargant exageradament, l’Associació Passeig de Gràcia ha volgut donar a conèixer aquest dimecres el nou enllumenat que il·luminarà l’artèria comercial, tenint en compte que la seva complexa instal·lació ja ha començat. Després de les seves populars papallones, els comerciants han apostat per celebrar el 200 aniversari del passeig donant protagonisme a un element més nadalenc com ho són els estels. Això sí, sense perdre l’accent barceloní, fent una picada d’ullet a l’estel que corona des de fa un any la Sagrada Família.

“Volem que es recuperi l’orgull de pertinença a Barcelona i la il·lusió per anar a veure l’enllumenat de Nadal”, defensa Marga Farga, secretària de la junta directiva de l’associació, apostant, a més, per un símbol molt local com Gaudí, però també molt del Passeig de Gràcia, on es troben dos dels seus edificis més famosos. L’Associació Passeig de Gràcia duu a terme aquesta iniciativa nadalenca des del 2009, període en el qual ha anat augmentant les zones incloses, fins a anar des de Plaça Catalunya fins a Jardinets de Gràcia, i la qualitat de la proposta.

El disseny, com en ocasions anteriors, ha anat a càrrec de Ximenez Iluminación. L’empresa cordovesa ha configurat una instal·lació LED formada per 35 estels de dotze puntes, com els de la Sagrada Família, que estaran situats en el carril central i aniran acompanyats de 60 estrelles més als carrers laterals. Un altre element seran les més de 300 files amb tires de llum, que completaran el decorat. “Serà un cel de 1.000 i un estels”, sosté Lluís Sans, president de l’associació. I, durant el dia, el material amb el qual estan fets els llums permetrà que es reflecteixin colors, animant també els passejos diürns.

Els llums s’il·luminaran a partir del 24 de novembre i ho faran durant 44 dies, sumant 217 hores d’encesa. Amb motiu de la vigent crisi energètica i després d’un acord entre Ajuntament i comerciants, l’horari es reduirà una hora aquest any, cosa que Sans considera que es tracta d'”una mesura simbòlica”. Segons els càlculs de l’associació, l’estalvi que el consistori tindrà a la factura de la llum de l’enllumenat a Passeig de Gràcia només serà d’uns 200 euros, pagant un total de 1.460 euros durant totes les festes.

Amb tot, l’enllumenat estarà encès aquest any de diumenge a dijous des de les 17.30 hores fins a les 22.00 hores; mentre que els divendres i els dissabtes allargaran fins a les 23.00 hores. Dies especials com la Nit de Nadal, la Nit de cap d’any i la Nit de Reis s’encendran fins a les 01.00 hores.

L’Associació Passeig de Gràcia destinarà un total de 180.000 euros a finançar l’enllumenat, 30.000 euros més que l’any passat. El consistori aportarà 120.000 euros d’aquesta quantitat. Aquests llums es mantindran en les pròximes dues campanyes de Nadal, fins a la de 2024-2025, coincidint amb el llarg aniversari que celebrarà la via comercial pel seu segon centenari. Un cop arribin els Reis el gener de 2025, Ximenez s’emportarà l’enllumenat, que es podrà replicar i reutilitzar a altres ciutats, com pot passar aquest Nadal amb les antigues papallones de Passeig de Gràcia.

Luces Paseo de Gràcia
Els diferents llums que ha tingut Passeig de Gràcia des del 2009.