El 9 d’octubre la CASA SEAT de Barcelona acollirà una nova sessió del cicle The New Barcelona – Moments Estel·lars, organitzat per The New Barcelona Post amb l’objectiu de realçar els principals actius que atresora la capital catalana en l’àmbit econòmic, cultural i social. Aquesta vegada, la trobada avaluarà el potencial de la capital catalana per ser un referent global i liderar al Sud d’Europa de la Quarta Revolució Industrial, també coneguda com a Indústria 4.0, que canviarà la manera com operen la majoria dels negocis gràcies a la digitalització de tota la cadena de valor i l’adopció massiva de noves tecnologies com la robòtica, la impressió 3D, la intel·ligència artificial, la sensòrica, la nanotecnologia, l’Internet de les Coses (IoT) i l’analítica de dades.
Per saber on som, què ens juguem i quins reptes i oportunitats tenim sobre la taula en l’àmbit de la Indústria 4.0 hem convidat dos grans experts: Ramon Pastor, vicepresident i director general mundial del negoci d’impressió 3D d’HP i director general del campus de la multinacional a Sant Cugat; i Pere Navarro, delegat especial de l’Estat al Consorci de la Zona Franca de Barcelona (CZFB).
La sessió estarà moderada pel periodista i professor de la UPF-BSM Toni Aira i tindrà lloc a les 18:30 h el dilluns 9 d’octubre amb el lema Barcelona com a referent de la Indústria 4.0. La trobada comptarà amb el patrocini de CASA SEAT, Must Media Group, Barcelona Global i podrà recuperar-se posteriorment també en format podcast a Spotify o veure el vídeo al nostre canal de YouTube. Ja estan obertes les inscripcions per assistir-hi com a públic i poder formular també preguntes als ponents. Per aconseguir una entrada gratuïta, fes clic aquí.
Des del CZFB, Pere Navarro ha esdevingut l’abanderat de la Indústria 4.0 a Catalunya. Va ser pioner a promoure a la mateixa seu del Consorci la posada en marxa d’un laboratori de fabricació additiva o impressió 3D i ha estat l’artífex de la construcció del DFactory Barcelona, un complex dedicat exclusivament a fomentar i desenvolupar aquesta nova revolució industrial i a atraure talent, inversions i tecnologia punta.
“És un orgull comprovar que som un model de referència en l’àmbit mundial en l’impuls de la indústria 4.0 com ho demostra que DFactory Barcelona s’ha convertit en l’ecosistema d’indústria 4.0 de referència al Sud d’Europa”, ha afirmat recentment Navarro, amb qui també farem balanç de la Barcelona New Economy Week (BNEW), que celebrarà la quarta edició del 2 al 5 d’octubre.
Precisament, una de les empreses que més metres quadrats ocupa al DFactory és HP, que ha instal·lat a l’edifici una fàbrica d’impressió 3D, unitat de negoci que ha ubicat a Sant Cugat la seva seu de desenvolupament mundial. Ramon Pastor té la responsabilitat de dirigir el campus, on treballen més de 2.500 persones de fins a 65 nacionalitats, però, a més, és el director general del negoci d’impressió 3D, liderant la responsabilitat global sobre la nova gamma d’impressores que permeten fabricar peces de metall. Des d’aquesta posició, Pastor és un testimoni privilegiat del potencial que té la fabricació additiva per revolucionar tots els sectors industrials i donar pas a una nova era marcada per la personalització massiva, el sorgiment de nous models de negoci i una cadena de subministrament més eficient i flexible.
HP lidera aquesta carrera a escala global i ho fa en bona part gràcies als centenars d’enginyers que treballen al campus de Sant Cugat, que han desenvolupat entre 2011 i 2022 més de 600 invencions al camp de la impressió 3D, cosa que s’ha traduït en un resultat de més de 2.000 patents d’aplicacions registrades que han contribuït de manera decisiva a l’evolució i l’acceleració d’aquest negoci a escala mundial, tal com va avançar The New Barcelona Post el mes de juny passat.
Quin impacte tindrà la indústria 4.0 al nostre dia a dia? Com afectarà aquesta nova revolució industrial a l’ocupació? Quins nous models de negoci emergiran? Quines noves professions portaran associades? Com afronta la indústria catalana totes aquestes disrupcions? Quines reformes cal impulsar? Tenim el model de formació i atracció de talent adequat? Quin és el potencial de Barcelona per ser un referent en aquest àmbit? Què suposa per a Catalunya tenir a Sant Cugat instal·lacions capdavanteres com el campus d’HP? A aquestes i moltes altres preguntes intentarem donar resposta el dilluns 9 gràcies a la saviesa de Navarro i Pastor, que tindran també l’oportunitat de donar resposta a les inquietuds que formulin els lectors del The New Barcelona Post que s’acostin a la CASA SEAT.
Pere Navarro està al capdavant del CZFB des del 2018 i va ser alcalde de Terrassa durant deu anys (2002-2012) pel PSC, partit del qual va arribar a ser primer secretari, diputat al Parlament i candidat a la presidència de la Generalitat. Per la seva banda, Ramon Pastor es va incorporar a HP el 1992, com a enginyer al laboratori d’R+D. Des de llavors, ha ocupat diverses posicions de lideratge en Operacions, R+D, Màrqueting i Direcció de Negoci. Entusiasmat per la innovació i la tecnologia, l’executiu és el president de l’IAM 3D Hub, centre europeu d’innovació digital en 3D especialitzat en fabricació additiva. Així mateix, és patró del Centre Tecnològic Eurecat, de la Fundació Catalunya Cultura i és membre del Ple del Consell de la Universitat Politècnica de Catalunya, on es va llicenciar en enginyeria industrial.