Parc Científic de Barcelona
Façana del Parc Científic de Barcelona.

La UB instal·la una infraestructura única a tot Europa dedicada a la recerca mèdica

Permetrà trobar noves dianes terapèutiques i medicaments

La Universitat de Barcelona (UB) ha completat la instal·lació del primer aparell de ressonància magnètica nuclear de molt alt camp de tot Espanya, pioner també a Europa per les seves característiques tècniques. Situat al Parc Científic de Barcelona (PCB), la infraestructura científica ha suposat una inversió de 8,9 milions d’euros, finançada íntegrament amb una subvenció del Ministeri de Ciència i Innovació i els fons europeus. Aquest equip formarà part de la xarxa estatal d’Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS), que agrupa grans instal·lacions dedicades a promoure la recerca i el desenvolupament tecnològic, i podrà ser utilitzat per tota la comunitat mitjançant processos competitius. 

La ressonància magnètica nuclear és una tecnologia essencial en la recerca en química, biologia i biomedicina. Bàsicament, permet proporcionar informació a escala atòmica de biomolècules complexes, com també analitzar les interaccions que tenen lloc in vivoAmb la incorporació d’aquest dispositiu, la UB podrà potenciar la recerca en àrees com l’ús de proteïnes desordenades com a dianes terapèutiques, els medicaments d’origen biotecnològic, les proteïnes relacionades amb el desenvolupament del càncer o la caracterització dels anticossos per al disseny de vacunes.

“Tindrà un impacte directe en el teixit industrial de Catalunya, especialment en sectors clau com el biomèdic i biotecnològic, àmbits on pot representar un element estratègic per mantenir la competitivitat. A més, en l’àmbit acadèmic, l’equip contribuirà a l’atracció de talent i a oferir una formació de qualitat als nostres estudiants”, sosté el director dels Centres Científics i Tecnològics de la UB (CCiTUB), Juan Fran Sangüesa.

“El Campus Diagonal està destinat a convertir-se en l’eix de salut més potent del sud d’Europa”, afegeix el rector de la UB, Joan Guàrdia. El nou aparell servirà per enriquir un ecosistema mèdic que farà el seu principal salt endavant amb l’ampliació de l’Hospital Clínic a les pistes del servei d’esports de la UB.