El ressorgiment dels mercats de Barcelona

És fonamental que els mercats es continuïn adaptant i estiguin en constant evolució si volen mantenir la seva posició i atreure els consumidors més joves

En els últims anys, els mercats tradicionals de Barcelona han viscut una notable transformació que els ha convertit en destinacions populars tant per als residents locals com pels turistes que busquen autenticitat i productes frescos. Al costat de la famosa Boqueria, hi ha molts altres espais emblemàtics a Barcelona, com el mercat de Sant Antoni recentment renovat. Per mantenir viva la tradició i continuar atraient nous visitants, és fonamental captar l’atenció dels joves, que representen una part important del mercat i, també, el seu futur.

Els retailers hem estat testimonis de com els mercats en moltes ciutats punteres s’han adaptat a les noves demandes i necessitats dels consumidors, transformant-se en llocs atractius que ofereixen molt més que subministrar aliments.

Personalment, quan viatjo, gaudeixo visitant els mercats locals, ja que em submergeixen en la vida quotidiana de cada lloc i em permeten descobrir què es consumeix i com a cada ciutat. Sigui un destí conegut o nou, sovint faig un esforç per visitar el seu mercat, ja que considero que és una experiència enriquidora. Alguns dels aspectes més atractius es podrien implementar a Barcelona.

Comprar en un mercat es relaciona amb la forma en què avança la societat. La consciència sobre la importància de consumir productes frescos i locals ha anat augmentant, igual que la valoració de la qualitat del que comprem o l’enfocament cap a la sostenibilitat. Els consumidors actuals busquen una connexió més profunda amb els aliments que consumeixen i desitgen donar suport als productors locals, així com reduir la seva petjada de carboni. Aquesta tendència s’ha reflectit en la creixent demanda de productes orgànics, d’origen local i de comerç just, que es poden trobar als mercats.

En resposta a aquests canvis, alguns mercats s’han convertit en una experiència gastronòmica completa. Aquells que han fet aquesta evolució han deixat de ser simplement llocs d’aprovisionament d’aliments i s’han convertit en destinacions on els residents i turistes de totes les edats poden gaudir d’una àmplia varietat d’opcions culinàries i activitats relacionades amb la gastronomia.

El fet de poder gaudir d’experiències gastronòmiques no succeeix només als mercats; per exemple, Eataly és una botiga d’alimentació de productes italians amb restaurant i bar. El 2024, s’obrirà un Time Out Market a la zona del Port Vell. Seguint el model d’èxit del mercat de Lisboa, aquest nou espai concentrarà els millors xefs, restauradors, begudes i experiències, cosa que sens dubte atraurà molta gent desitjosa de noves activitats.

Per atreure les noves generacions i satisfer les seves expectatives d’oci, és important seguir aquesta evolució. En la meva opinió, la clau està a combinar la compra d’aliments frescos amb opcions culinàries variades i atractives que despertin la seva curiositat. L’organització d’esdeveniments i activitats que fomentin l’entreteniment mentre es consumeix al mateix mercat també és essencial per convertir-lo en un pol d’atracció, així com un espai de trobada i diversió, no només un espai on aprovisionar-se d’aliments.

L’organització d’esdeveniments i activitats que fomentin l’entreteniment mentre es consumeix al mateix mercat també és essencial per convertir-lo en un pol d’atracció

Els mercats han de reconèixer que els joves no només busquen omplir la nevera o fer la compra de forma tradicional. Amb el seu estil de vida més dinàmic, prefereixen compres més instantànies i espontànies, de fet, poques vegades saben si mengen o sopen a casa. Cada vegada més, les compres es realitzen per oci, creant una relació especial amb el lloc on passem el nostre temps. Per això, els mercats han d’adaptar-se per oferir opcions atractives per al consum més ràpid i ocasional.

Considero de vital importància que els mercats s’adaptin al canvi, cobrint les necessitats dels nostres avis, però satisfent també les demandes de les joves generacions que busquen una alimentació bona, fàcil i ràpida. Si no volem que la tradició s’abandoni, hem de crear un concepte de mercat que atregui i capti l’atenció de les noves generacions, invertint temps en llocs que ofereixin el que necessiten. Una manera molt hàbil de fer-ho és que els mercats adoptin el concepte de “menjar al lloc” oferint una gran varietat d’estands de menjar perquè les persones puguin tastar el menjar.

Considero de vital importància que els mercats s’adaptin al canvi, cobrint les necessitats dels nostres avis, però satisfent també les demandes de les joves generacions que busquen una alimentació bona, fàcil i ràpida

Òbviament, no cal passar per alt altres aspectes tan importants en el retail, com la innovació i la tecnologia. La modernització dels mercats ha d’incloure la incorporació de tecnologia per millorar l’experiència dels visitants, com la presència en aplicacions mòbils que permetin fer comandes de menjar i descobrir ofertes especials, facilitant el moment de compra per a aquells que tenen menys temps o no volen dedicar-lo a comprar.

Pel que fa a la decoració i l’ambient, considero que els mercats han d’apostar per un enfocament modern i acollidor, mantenint la seva essència, amb una senyalització clara i concisa que millori l’experiència.

És important per als retailers reconèixer que actualment coexisteixen en un mateix lloc cinc generacions, cadascuna amb necessitats i perspectives diferents. La forma de fer les compres ha canviat completament, i encara que alguns tenen més temps disponible, moltes generacions tenen limitacions de temps o ho inverteixen de manera diferent.

Busquem comoditat i rapidesa, accelerats en les nostres activitats i buscant experiències. Per això, és fonamental que els mercats continuïn adaptant-se i que estiguin en constant evolució si volen mantenir la seva posició.Tags from the story