Llançament del coet Soyuz 2. © GK Launch Services

S’enlaira amb èxit el primer nanosatèl·lit de la Generalitat

Desenvolupat per les empreses catalanes Open Cosmos i Sateliot permetrà la comunicació i l'obtenció de dades de sensors ubicats arreu de Catalunya

Després d’uns dies de retard, el primer nanosatèl·lit de la Generalitat, anomenat Enxaneta, s’ha enlairat amb èxit a les 07:07 d’aquest dilluns a bord del coet Soyuz 2, des del cosmòdrom de Baikonur, al Kazakhstan. El petit satèl·lit, amb una mida aproximada d’una capsa de sabates, ja es troba en òrbita, a uns 500 kilòmetres de la Terra. Operarà per un període d’entre tres i quatre anys i, després, es forçarà la seva reentrada a l’atmosfera i posterior desintegració.

Des de l’espai, el nanosatèl·lit de la Generalitat desplegarà serveis de connectivitat global d’Internet de les Coses (IoT) amb cobertura 5G. Permetrà la comunicació i l’obtenció de dades de sensors ubicats arreu de Catalunya, fins i tot en zones de difícil accés o que no tenen cobertura de les xarxes de telecomunicacions terrestres convencionals.

Concretament, aquests serveis de connectivitat serviran per monitorar el cabal dels rius i les reserves d’aigua, amb l’objectiu de millorar i fer més eficient la gestió de l’aigua; seguir i protegir la fauna salvatge; rebre dades meteorològiques d’estacions ubicades en llocs remots, monitorar moviments del sòl per preveure desastres naturals i de ramats i conreus per detectar malalties.

Open Cosmos i Sateliot han estat els encarregats de desenvolupar l’Enxaneta. Totes dues són de les principals empreses catalanes que operen en l’anomenada nova economia de l’espai, un sector amb un gran potencial de creixement, que s’espera que generi 1.200 llocs de treballs i facturi 280 milions d’euros fins al 2025, i dinamitzador d’altres tecnologies.

Estratègia New Space del Govern

El llançament d’aquest nanosatèl·lit s’emmarca en l’estratègia New Space impulsada pel Govern, amb la voluntat d’aconseguir que Catalunya es faci un lloc en el camp dels nanosatèl·lits. En total, té un pressupost total de 18 milions d’euros per al període 2020-2023 i compta amb cofinançament dels fons FEDER.

Aquest no serà l’únic satèl·lit que el Govern enviarà a l’espai. El segon nanosatèl·lit es preveu que es llanci a mitjans de l’any que ve. La gestió i el control dels nanosatèl·lits es farà des d’una estació terrestre que gestiona l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) a Sant Esteve de la Sarga, al Pallars Jussà. La Ground Station ubicada a l’Observatori Astronòmic de Montsec serà l’encarregada de supervisar l’activitat d’aquests petits satèl·lits i rebre les dades que recopilaran.