Presentació de la Regata Cultural de la Copa Amèrica, amb representants de les institucions i entitats promotores d'activitats.

La Regata Cultural submergirà Barcelona en la Copa Amèrica amb més de 200 activitats

Música clàssica sobre la sorra de la platja en dues cites amb les batutes de Gustavo Dudamel i de Ludovic Morlot i una cerimònia a l'octubre que aspira a “enlluernar al món sencer” seran alguns dels plats forts d'un programa dissenyat perquè la competició traspassi l'àmbit de l'esport i inundi tota la ciutat

La Copa Amèrica de vela és el trofeu esportiu més antic del món pel qual encara es competeix. Convocat per primera vegada en 1851, ha hagut d’esperar fins a disputar-se a Barcelona per a maridar l’esport amb la cultura. L’edició de la capital catalana serà la primera que acompanyarà als vaixells de la competició amb un programa cultural que pretén acostar la regata a tota la ciutadania i sumir la ciutat de ple en la cita esportiva. Amb aquest objectiu, la Louis Vuitton 37 America’s Cup arribarà a la ciutat no només amb els regatistes i els seus vaixells voladors, sinó també amb un programa de 200 activitats, promogudes per 60 entitats, institucions i equipaments. 

“Només a Barcelona podíem mobilitzar tota la força no només de l’Ajuntament, sinó de la ciutat”, ha proclamat l’alcalde, Jaume Collboni, en la presentació de la batejada com a Regata Cultural, a un acte a la Fundació Joan Miró. El programa beu de l’experiència i del bagatge que va deixar la seva homònima Olimpíada Cultural amb els JJOO de 1992. “Volíem fer-ho a la barcelonina: que hi hagi una programació cultural i paral·lela a l’esdeveniment esportiu, cosa que mai abans havia passat amb la Copa Amèrica”, ha agregat l’alcalde. 

Concerts, degustacions, exposicions, tallers, exhibicions i activitats esportives, científiques i d’oci conformen el programa. D’entre les activitats, despunten els concerts a la platja de Sant Sebastià que dirigiran Gustavo Dudamel i Ludovic Morlot l’11 i el 12 de juliol, respectivament. Dins de la la segona edició del cicle Clàssica a la Platja i de la Regata Cultural, el primer dels concerts posarà sobre l’escenari a la Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya sota la batuta del seu director titular. Morlot comptarà també amb l’Orfeó Català i les veus de la soprano Serena Sáenz, del baríton Josep Ramon Oliver, la mezzosoprano Rinat Shaham i el tenor Freddie de Tommaso. Actuaran amb un peculiar repertori triat per a l’ocasió i centrat en himnes de grans esdeveniments esportius, sense oblidar el mític Barcelona de Freddie Mercury per a Montserrat Caballé.

La regata final de la 37 Copa Amèrica s’inaugurarà el 10 d’octubre amb un espectacle des de la platja 

El concert que anirà a càrrec de Dudamel pivotarà sobre un altre eix: una selecció de les composicions més emblemàtiques de John Williams, artífex de bandes sonores de pel·lícules i sagues com Jurassic Park, E.T., Star Wars, Superman i Harry Potter. “Serà una cita única”, ha garantit en un vídeo Dudamel. Protagonitzat pel Cor i l’Orquestra Simfònica del Liceu, el concert comptarà també amb la violinista María Dueñas i el violoncel·lista Pablo Fernández, a més de la col·laboració del Cor Infantil de l’Orfeó Català, les veus del qual ressonaran en el que serà un concert “excepcional”. Així l’ha descrit el director del Gran Teatre del Liceu, Valentí Oviedo, al costat del director general del Palau de la Música, Joan Oller, i al director de L’Auditori, Robert Brufau, que han presentat dos dels esdeveniments principals que inclou la Regata Cultural. 

Aquestes no són les úniques cites que pretenen convertir-se en esdeveniments de referència internacional. La regata final de la 37 Copa Amèrica quedarà inaugurada el 10 d’octubre amb una cerimònia i un espectacle des de la platja. “Serà un esdeveniment que recordarem durant anys”, ha vaticinat Collboni. Consistirà en un espectacle visual amb el qual la ciutat buscarà “tornar a enlluernar al món sencer”. El projecte, liderat per la Fundació Barcelona Capital Nàutica, respon també a l’ADN barceloní, segons Collboni: “Aquest és un esdeveniment que no s’acostuma a celebrar per la Copa Amèrica, però vam dir que, a Barcelona, si fem un gran esdeveniment mundial, fem una gran inauguració”. I és que Barcelona vol fer història amb la Copa Amèrica, la celebració de la qual la convertirá en la primera ciutat del món en acollir els tres esdeveniments esportius de més rellevància: els Jocs Olímpics, el Mundial de Futbol i la regata

El programa d’espectacles de gran dimensió no acaba aquí. També amb la música com a protagonista, el Port Vell acollirà el 15 de juny la major trobada d’havaneres que recorda Barcelona. Amb la Copa Amèrica com a revulsiu, la 38 Gran Trobada d’Havaneres Barcelona Cara a la Mar estrenarà format i escenari, pel qual passaran els grups Crema Catalana, Boira, Ultramar i Port Bo, en el Moll de Pescadors i amb el mar com a teló de fons. El Mediterrani també serà l’escenari d’una altra de les cites destacades d’aquesta Regata Cultural: l’exhibició de patí de vela més gran de la història, que preveu congregar a 300 d’aquestes embarcacions i “posar la guinda” a la Copa Amèrica, segons Rafel Figuerola, president del Club Patí de Vela Barcelona.

Concentració de patí de vela, embarcacions que tornaran a congregar-se per la Copa Amèrica.

El renovat Port Olímpic, que acollirà les competicions juvenil i femenina, serà un altre dels escenaris dels esdeveniments de la Regata Cultural, ja que programarà tallers i concerts en petit format. Ho farà en col·laboració amb el Festival de Jazz de Barcelona, com ha explicat Roger Rocasalbas, cap de Màrqueting i Comercial del Port Olímpic. I hi haurà una altra gran novetat: el port s’incorpora com a seu d’activitats de La Mercè. La festa major de la ciutat oferirà actuacions de circ i dansa, així com instal·lacions i tallers per a tota la família, ha detallat Anna Lleó des del Departament de Festes i Festivals del Institut de Cultura de Barcelona. 

Un altre dels pols que concentraran activitats i actuacions serà el Moll de la Fusta, on s’instal·larà el Race Village. Des del 22 d’agost fins que acabi la competició, aquest espai programarà més de 30 actuacions, amb una extensa programació especialment entre el 30 d’agost i el 20 d’octubre.

Robert Brufau (L’Auditori), Valentí Oviedo (Liceu), Joan Oller (Palau de la Música), Anna Lleó (Icub) i Roger Rocasalbas (Port Olímpic) en la presentació de la Regata Cultural.

Al marge de concerts i actuacions, no falten en el programa activitats culturals com exposicions, cicles temàtics en biblioteques i activitats vinculades al comerç i a la restauració. En aquesta línia, els mercats municipals oferiran degustacions de cuina marinera, i Tast a la Rambla inclourà propostes gastronòmiques dels 12 equips participants en la competició, entre moltes propostes que tindran la gastronomia i la regata com a fil conductor. 

A més, el Museu Marítim, el de Ciències Naturals, el Disseny Hub, el CCCB, la Fundació Joan Miró, Casa Àsia i el Born Centre de Cultura i Memòria també programaran activitats englobades dins de la Regata Cultural, amb el propòsit d’enfortir el vincle de Barcelona i els barcelonins amb la Copa Amèrica. També amb aquest objectiu, el festival de cinema de referència de la nàutica i la vela Sail In desembarcarà per primera vegada a Barcelona, amb tres sessions al CCCB.

Un reflex dels valors de Barcelona

“Quan Barcelona ha volgut projectar-se al món i fer salts cap endavant, ho ha fet amb grans esdeveniments internacionals, i la Copa Amèrica és un d’aquests grans esdeveniments transformadors de la ciutat”, ha remarcat Collboni. Ho ha dit en referència a un llegat tant tangible com intangible, que va des de transformacions urbanístiques fins a una petjada immaterial que abasta àmbits com la sostenibilitat, la igualtat —amb la primera regata femenina de la història— i la democratització dels esports nàutics, amb la promoció de la vela i la seva pràctica entre els barcelonins. Amb aquest objectiu, s’ha creat la “escola pública de la mar” amb el projecte *Viu la Vela, pel qual han passat uns 17.000 nens i nenes de Primària de més de 320 centres educatius de la ciutat. La clausura d’aquest primer curs de navegació se celebrarà al juny i s’emmarcarà també en la Regata Cultural. 

Collboni ha reivindicat que aquesta Regata Cultural es proposa ser un reflex dels valors de la ciutat, i evidenciar que “els barcelonins som de mar”, com creu que s’ha demostrat també amb esdeveniments internacionals com la Conferència de l’ONU sobre el Decenni dels Oceans, celebrada la setmana passada a la ciutat. L’alcalde l’ha recordat en un acte en el qual, a través d’un vídeo, ha participat el CEO de la Copa Amèrica i de l’equip defensor del trofeu, l’Emirates Team New Zealand, Grant Dalton, que ha enaltit la cultura de Barcelona, així com les seves platges i les seves condicions de navegació. Així, la ciutat reuneix un conjunt de característiques que, segons ell, van fer evident l’elecció de la capital catalana per disputar la regata: “La pregunta no és per què Barcelona, sinó per què no Barcelona”.

Tags from the story