Les ‘pop up’ trepitgen fort a Barcelona

S'ha demostrat que les botigues efímeres són una acció impecable per atraure els barcelonins i generar expectatives

Les botigues pop up són la nova gran oportunitat per a donar a conèixer una marca entre un públic més ampli, sigui una petita o gran empresa. D’aquesta manera, s’impulsa el creixement de la companyia i es connecta amb els clients en noves ubicacions, per a així estudiar si el producte cala i té èxit, a més de generar un vincle que abans no existia amb el client. És un producte idoni per a realitzar un test que minimitzi les inversions futures en retail i alhora és un banc de proves per a veure la resposta del consumidor.

De moment, la normativa de les pop ups no està tan ben treballada com ens agradaria als retailers, hi ha un buit legal que ens fa dependre de la Llei d’Arrendament i del permís de la Llei de Comerç. En alguns països, organitzar una acció d’aquestes característiques és més fàcil i més àgil, però sens dubte, val la pena, perquè s’ha demostrat que, en l’àmbit comercial, funcionen perfectament.

Sens dubte, les pop ups són una acció impecable de màrqueting per a expandir encara més l’abast d’una empresa o marca per un període de temps: es tracta de generar expectatives, ser un pol d’atracció; donar-se a conèixer a través dels cinc sentits.

Amb la pell el client podrà comprovar el tacte dels teixits de la roba i la textura dels aliments. Mitjançant la vista, el consumidor es farà una idea del local i l’estètica de la firma. L’oïda serveix per a connectar amb el client a través de la música del local i els consells dels dependents experts. Les olors són la fragància que es respira i com el client se sent davant aquestes noves aromes. El sentit del gust per a botigues gastronòmiques és imprescindible, és el factor determinant de compra.

Les pop ups  fan de conillet d’índies, són una prova per al futur, permetent observar i analitzar tot el que s’ha realitzat en aquest període de prova, des de la reacció dels clients fins a la qualitat de la venda, per a així poder millorar. Les botigues efímeres amb un gran atractiu visual i una bona inversió en màrqueting darrere permeten treure un bon profit de la inversió.

A Barcelona s’han obert diverses pop ups aquest estiu, algunes més sonades que altres. Una de les més comentades ha estat la de la marca de roba fast fashion xinesa Shein, en un espai en el Portal de l’Àngel que comptava amb activitats de maquillatge, tatuatges, cafè, gelats i fins i tot DJ. Per a la sorpresa de la majoria dels seus clients, després de diverses hores de cua, la botiga permetia que aquests es provessin la roba en el local. A l’hora de fer la compra, havien de realitzar la comanda a través d’un codi QR que els portava a l’aplicació. Mai sabrem si va ser per error, o una tàctica ben pensada per a generar titulars.

No és el cas de Nude Project, que durant dos dies va mostrar la seva primera col·lecció femenina de street wear sota el nom Nude Els Femmes en ple centre de la ciutat, al carrer Baixada de Sant Miquel 3, amb una col·lecció amb un estil més sexy que transmet l’emancipació femenina. La marca va comptar amb un Nail Art Estand, Dj Set i actuacions en directe. Els seus fundadors van anunciar que obriran en un futur pròxim botigues en alguna de les ciutats en les quals més èxit han tingut les seves botigues efímeres.

Si parlem del sector del luxe, Cartier va inaugurar enguany una pop up dins de Casa Batlló, que va estar en funcionament fins al mes de juny, perquè els visitants d’aquesta casa-museu puguin adquirir les seves novetats en fer la visita. Un espai de 300 metres quadrats en la primera planta de l’edifici amb dues àrees diferenciades: una per a la venda de les col·leccions de la maison, i una altra, com un punt de trobada cultural per a establir un diàleg entre les diferents fonts d’inspiració que uneixen Cartier i Casa Batlló. Va ser tot un èxit.

La gastronomia aposta fort pel pop up. El popular Bar Alegria, de Tomás Abellán, va obrir en aquest format una terrassa en la planta baixa de l’Hotel The Barcelona Edition, fins a finals de setembre. I no només funcionen a l’estiu. Cada any, El Palace Hotel de Barcelona aposta per elles per a acostar la cuina de diferents regions d’Europa i és una de les activitats més sonades a Barcelona durant Nadal.

Quan arriba el fred, El Palace Hotel convida als barcelonins al Xalet El Palace, una cabanya de fusta situada en l’últim pis, decorada amb esquís i estovalles a quadres vermells i blancs, que recorda a l’estètica dels Alps. Els comensals poden gaudir de diverses opcions inspirades en les receptes d’aquesta zona de muntanya, com la sopa de ceba o la fondue de formatge. L’experiència va acompanyada per un mercat i una pantalla de cinema en la qual projecten pel·lícules nadalenques en el mateix terrat. Una acció rodona per a donar a conèixer l’hotel.